info Restaureren en conserveren van glasramen vandaag

Davidsfonds Wondelgem

Het thema van 'De Nacht van de Geschiedenis' van Davidsfonds in 2019 is 'Meesterschap'. Davidsfonds Wondelgem heeft hiervoor gekozen voor een uiteenzetting van kunsthistorica Aletta Rambaut, onder de titel 'Restaureren en conserveren van glasramen vandaag'. In 1952 richtten glasexperten het Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) op, die tot taak had een inventaris te maken van de middeleeuwse glasramen in Europa. In 1989 werd deze opdracht uitgebreid met een technisch luik om onderzoek te verrichten en adviezen te formuleren, gebundeld in internationaal aanvaarde richtlijnen, eerder in functie van conservering dan van restauratie. Aletta Rambaut is kunsthistorica, gespecialiseerd in de monumenten- en landschapszorg en conservatie en restauratie van glas. Sinds 1996 heeft ze een eigen studiebureau in de Sint-Markoenstraat in Wondelgem waar ze vooronderzoek verricht van historisch waardevol glas, conservatie- en restauratiebehandeling van gebrandschilderd glas en bouwhistorisch onderzoek. Deze gerenommeerde glasrestaurateur wil met haar voordracht ingaan op de tendens van restauratie naar conservering en zal dit aantonen met voorbeelden uit het Gentse. Voor 10 euro brengt Davidsfonds Wondelgem u een leerrijke avond. Wie lid is van Davidsfonds betaalt slechts 8 euro. Inschrijven kan via mail naar nadine.lenssens@telenet.be of telefonisch op het nummer 09/253.64.36 en door overschrijving op rekeningnummer BE15 4471 5034 1130 BIC KREDBEBB van Davidsfonds Wondelgem.

Restaureren en conserveren van glasramen vandaagclose
Botestraat 98
Wondelgem,
9032 België
my_location De Zulle Wondelgem
Botestraat 98, Wondelgem 9032
contact_phone Nadine Lenssens 09/253.64.36
email nadine.lenssens@telenet.be
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €8
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Gratis voor kinderen
info Kantklossen en houtdraaiwerk, bezoek aan het bedrijf De Maertelaere

Davidsfonds Lochristi- Zeveneken

Meesterschap vinden we bij de vijf generaties van de familie De Martelaere. Elk van hen was met hout bezig, maar ieder op zijn eigen manier. Jan De Martelaere zal ons daar meer over vertellen. Ook waarom er vanaf 2003, toen hij zich op Lochristi in de Bedrijvenlaan vestigde, enkel klantklosjes gedraaid worden. Na de inleiding krijgen we een rondleiding in het bedrijf zelf met toelichting over de machines en de gebruikte houtsoorten. We sluiten het geheel af met een drankje om wat na te praten.

Kantklossen en houtdraaiwerk, bezoek aan het bedrijf De Maertelaereclose
Bedrijvenlaan 12
Lochristi (Zeveneken),
9080 België
my_location Bedrijf Jan de Martelaere BVBA
Bedrijvenlaan 12, Lochristi (Zeveneken) 9080
contact_phone Karien Wauman 09/956.61.06
email karien.wauman@skynet.be
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €7
info Het oog gestreeld. Over verbanden tussen woorden, beelden en materiaal in middeleeuwse handschriften

Davidsfonds Sint-Niklaas

Op dinsdag 19 maart organiseert het Davidsfonds De Nacht van de Geschiedenis onder het thema 'Meesterschap'. Davidsfonds Sint-Niklaas brengt het middeleeuwse ambacht van de boekverluchter van handschriften en andere documenten onder de aandacht. De geroemde Vlaamse boekverluchters schilderden reeds vanaf de 14de eeuw de randversiering, de miniaturen en de initialen van handschriften o.a. brevieren, psalmen, liedboeken en getijdenboeken. De heer Jaap Boerman, hedendaags miniaturist, verluchter en kalligraaf situeert een aantal stijlfiguren in de boekverluchting en het verband tussen woord, beeld en materiaal. In het bijzonder spitst hij zich toe op de Vlaamse miniatuurkunst. In een tweede deel volgt een materiële verdieping omtrent het vakmanschap van de boekverluchter met het tonen van de gebruikte materialen en werktuigen. Deze combi-lezing vindt plaats in het fraai verbouwde schip, Box-in-the-Box, van de schoolkerk van de Broeders Hiëronymieten. Ook daarom, reeds de verplaatsing meer dan waard !

Het oog gestreeld. Over verbanden tussen woorden, beelden en materiaal in middeleeuwse handschriftenclose
Nieuwstraat 91
Sint-Niklaas,
9100 België
my_location Schoolkerk, Broederscholen Hiëronymus
Nieuwstraat 91, Sint-Niklaas 9100
contact_phone Eddy De Clercq +32473581282
email edcl58@hotmail.com
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 19:30
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €8
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
info Caspar David Friedrich: meesterlijk wandelaar boven de nevelen

Davidsfonds Belsele

Zag je ooit een schilderij van Caspar David Friedrich? Je kijkt dan vaak over de rug van personen naar een vreemde en verstilde natuur. Het lijkt eenvoudig: je geniet van de mooie kleuren naar de einder toe. Maar er is meer … Achter deze toegankelijkheid zit een diepzinnige symboliek. Om die goed te kunnen begrijpen, moet je eerst de ideeën van Friedrich kennen. Els Desmedt is kunsthistoricus. Zij leert ons op een andere manier naar de schilderijen van Friedrich kijken, met boeiende linken naar de filosofie én de muziek van Schubert.

Caspar David Friedrich: meesterlijk wandelaar boven de nevelenclose
Hof van Belsele 2
Belsele,
9111 België
my_location Parochiecentrum Belsele
Hof van Belsele 2, Belsele 9111
contact_phone Wim Knapen 03/772.36.60
email belsele@davidsfonds.net
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €7
Volgende resultaten

BOEKENTIPS VOOR DE NACHT


Ontdek ze hier

OVER DAVIDSFONDS


Lees meer

KORTING OP AL ONZE ACTIVITEITEN?


Vraag de Davidsfonds cultuurkaart aan

INTERESSE IN ONZE ANDERE ACTIVITEITEN?


Ontdek ze hier!

Ontdek ze hier!

Volg ons