info Tussen kunst en ambacht - meesterschap door de ogen van Peter Stabel en Tim De Doncker

Vlaamse Geschiedkundige Kring

In samenwerking met Zebrastraat & Davidsfonds

*Peter Stabel is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in sociale en economische geschiedenis in de hoge middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Hij focust hier voornamelijk op de relatie tussen het sociaal en economisch leven in steden. Een bekend werk is bijvoorbeeld De kleine stad in Vlaanderen: bevolkingsdynamiek en economische functies van de kleine en secundaire stedelijke centra in het Gentse kwartier (14de-16de eeuw). Hij publiceerde ook in gerenomeerde tijdschriften zoals Tijdschrift voor sociale en economische geschiedenis en Journal of Medieval History. Hij is ook gastdocent geweest aan de University of Pennsylvania en de Sorbonne in Parijs. *Tim De Doncker ontving in 2013 een doctoraat aan de UGent voor zijn onderzoek naar de relatie tussen de gilden en de Academie in Gent in de vroegmoderne tijd. Vervolgens werkte hij deeltijds als onderwijsassistent in de vakgroep geschiedenis en als archivaris in het Stadsarchief Gent. Hij publiceerde voornamelijk rond de academische kunst in vroegmodern Vlaanderen en Gent. Hij werkte tevens als manager van een veilinghuis en is nu onder meer actief als directeur van Coronari Arts and Antiques en Coronari Auctions en als expert voor Arenberg Auctions. Kortom, iemand die kunstgeschiedenis in al zijn aspecten heeft bestudeerd.

Tussen kunst en ambacht - meesterschap door de ogen van Peter Stabel en Tim De Donckerclose
Zebrastraat 32
Gent,
9000 België
my_location Zaal Nick Erving
Zebrastraat 32, Gent 9000
contact_phone Emiel Blockeel 0468/24.80.25
email cultuur@vgkgent.be
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 19:30
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €5
Gratis voor kinderen
info De grisailles van Sint-Baafskathedraal. Gentse meesters uit de 18e eeuw, ontdekken en herwaarderen door restaurateur Bart Verbeke

Davidsfonds Drongen

Davidsfonds Drongen wil binnen dit thema aandacht besteden aan de weinig bekende schilders in Gent in de 18e eeuw. In deze periode werd de Gentse schilderkunst gedomineerd door leden van de familie Van Reiijschoot. Hun schilderijen vindt men nu nog in de salons van alle grote herenhuizen in Gent gebouwd in de 18e eeuw, in openbare gebouwen en kerken van Gent. Restaurateur Bart Verbeke, heeft een uitzonderlijke ervaring in de restauratie van Gentse kunstwerken. Hij kan een indrukwekkende referentielijst voorleggen van restauraties in openbare gebouwen, kerken en musea in Vlaanderen. Alleen al in Gent kunnen o.m. vermeld worden: het stadhuis, het Miat, Hotel d’Hane-Steenhuyze, Sint-Michielskerk, Sint Pieterskerk, O.L.V. te Mariakerke. Vanaf 1984 wordt hij zowat de huisrestaurateur van de Sint-Baafskathedraal, en werkt er aan een zeer omvangrijk aantal kunstwerken, zo ook aan de 13 grisailles van Pieter Norbert Van Reijsschoot, geschilderd in de periode 1773-1792 en bedoeld als nabootsing van marmerreliëfs. Zij bestaan uit dertien historiën uit het Oude en Nieuwe Testament rond het thema van de Eucharistie. Bart Verbeke heeft 5 jaren gewerkt aan de restauratie ervan. Het verhaal van die hele periode en het verloop van zo’n delicaat proces zal hij ons in zijn lezing met vele eigen foto’s uit de doeken doen. Door het meesterschap van de restaurateur, leren we hierdoor ook het meesterschap van deze ten onrechte miskende Gentse schilder herontdekken.

De grisailles van Sint-Baafskathedraal. Gentse meesters uit de 18e eeuw, ontdekken en herwaarderen door restaurateur Bart Verbekeclose
Drongenplein 26
Drongen,
9031 België
my_location Oude Abdij Drongen - zaal 1
Drongenplein 26, Drongen 9031
email davidsfonds-drongen@telenet.be
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €12
Gratis voor kinderen
info Restaureren en conserveren van glasramen vandaag

Davidsfonds Wondelgem

Het thema van 'De Nacht van de Geschiedenis' van Davidsfonds in 2019 is 'Meesterschap'. Davidsfonds Wondelgem heeft hiervoor gekozen voor een uiteenzetting van kunsthistorica Aletta Rambaut, onder de titel 'Restaureren en conserveren van glasramen vandaag'. In 1952 richtten glasexperten het Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) op, die tot taak had een inventaris te maken van de middeleeuwse glasramen in Europa. In 1989 werd deze opdracht uitgebreid met een technisch luik om onderzoek te verrichten en adviezen te formuleren, gebundeld in internationaal aanvaarde richtlijnen, eerder in functie van conservering dan van restauratie. Aletta Rambaut is kunsthistorica, gespecialiseerd in de monumenten- en landschapszorg en conservatie en restauratie van glas. Sinds 1996 heeft ze een eigen studiebureau in de Sint-Markoenstraat in Wondelgem waar ze vooronderzoek verricht van historisch waardevol glas, conservatie- en restauratiebehandeling van gebrandschilderd glas en bouwhistorisch onderzoek. Deze gerenommeerde glasrestaurateur wil met haar voordracht ingaan op de tendens van restauratie naar conservering en zal dit aantonen met voorbeelden uit het Gentse. Voor 10 euro brengt Davidsfonds Wondelgem u een leerrijke avond. Wie lid is van Davidsfonds betaalt slechts 8 euro. Inschrijven kan via mail naar nadine.lenssens@telenet.be of telefonisch op het nummer 09/253.64.36 en door overschrijving op rekeningnummer BE15 4471 5034 1130 BIC KREDBEBB van Davidsfonds Wondelgem.

Restaureren en conserveren van glasramen vandaagclose
Botestraat 98
Wondelgem,
9032 België
my_location De Zulle Wondelgem
Botestraat 98, Wondelgem 9032
contact_phone Nadine Lenssens 09/253.64.36
email nadine.lenssens@telenet.be
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €8
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Gratis voor kinderen
info Restaurator Frederik Cnockaert vertelt ....

Davidsfonds Zelzate

Kunst restaurator Frederik Cnockaert, geeft graag een causerie over het vakmanschap der oude meesters..., dit op een ludieke manier met enkele handige tips om o.a. ‘echte meesters en valse’ te ontmaskeren. Na afloop of tussendoor kunnen er ook vrijblijvende beoordeling, expertise, schatting van de door bezoekers meegebrachte kunstwerken geven.

Restaurator Frederik Cnockaert vertelt ....close
Kerkstraat 56
Zelzate,
9060 België
my_location De parochiale KRING
Kerkstraat 56, Zelzate 9060
contact_phone Pauwels Frank 0485/530.109
email pauwels.frank@telenet.be
19 maart 2019
av_timer De activiteit start om 20:00
Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €7
Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10
Volgende resultaten

BOEKENTIPS VOOR DE NACHT


Ontdek ze hier

OVER DAVIDSFONDS


Lees meer

KORTING OP AL ONZE ACTIVITEITEN?


Vraag de Davidsfonds cultuurkaart aan

INTERESSE IN ONZE ANDERE ACTIVITEITEN?


Ontdek ze hier!

Ontdek ze hier!

Volg ons