Boekentips

Vlaamse wandtapijten in 50 verhalen
close

Vlaamse wandtapijten in 50 verhalen

Vlaamse wandtapijten genoten de voorbije decennia veel kunsthistorische aandacht. Illustere bisschoppen, keizers, koningen en pausen werden ontmaskerd als gulzige verzamelaars van wandtapijtreeksen. Maar al deze aandacht voor verzamelaars en kunstenaars overstemt het echte kloppende hart van de Vlaamse wandtapijtnijverheid in Antwerpen en Brussel van de zeventiende en achttiende eeuw. Dit boek zoomt in op de voorovergebogen tapissiersgasten die de visie van de kunstenaars vertaalden in wol, zijde, goud- en zilverdraad. De auteurs gaan op zoek naar de pittige verhalen van handelaars die de Europese markten bespeelden.

> Klik hier voor meer info en om te bestellen

Antleron

De Grote Rubens Atlas
close

De Grote Rubens Atlas

Op reis met Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens leefde in een spannende tijd. Denk maar aan de belangrijke artistieke uitwisseling met Italië, de godsdienststrijd, de rol van mecenassen... En Rubens profileerde zich als man van de wereld: een succesvol kunstenaar, maar ook een gerespecteerd diplomaat en polyglot.

In De Grote Rubens Atlas volgen we de levensweg van de meester die begint in Duitsland en vervolgens voert naar Italië, Spanje, Engeland en vooral Antwerpen waar hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt.

> Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Antleron

Anatomia
close

Anatomia

Andreas Vesalius (1514-1564) was de eerste anatoom die de onfeilbaar gewaande leer van Galenus zwaar onder vuur nam. Hij verwees de theorie van de humores, de vier lichaamssappen, naar de prullenmand. Wiliam Harvey (1578-1657) leverde het bewijs dat bloed ononderbroken circuleert in een gesloten systeem. Vopiscus Fortunatus Plempius (1601-1671) ontdekte het hart als pomp en beschreef als eerste de zes oogspieren. Govert Bidloo (1649-1713) was de grondlegger van de microscopische anatomie. Adrianus Spigelius (1578-1625) gaf zijn naam aan een aantal anatomische ontdekkingen. Herman Boerhaave (1668-1738) was ondanks zijn gehechtheid aan de verouderde theorieën van Galenus toch gefascineerd door de schitterende werken van Vesalius. Hij bracht deze 16de-eeuwse meester weer onder de aandacht via een heruitgave. Anatomia volgt gedurende twee eeuwen het spoor van deze zes anatomen, allemaal afkomstig uit de Lage Landen. Hun ontdekkingen waren belangrijke mijlpalen in de ontrafeling van het de geheimen van het menselijk lichaam. Anatomia is rijkelijk geïllustreerd met prachtige gravures uit oude drukken die zich allemaal bevinden in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Dit boek ontsluit deze rijke collectie.

> Klik hier voor meer info en om te bestellen. 

Antleron

René Magritte. Het onbereikbare bereiken
close

René Magritte

Het onbereikbare bereiken

Magritte is zonder twijfel één van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. In 2017 herdachten we de vijftigste verjaardag van zijn overlijden. Deze Magrittemonografie bevat naast meer dan 300 werken ook heel wat onuitgegeven materiaal. In elk hoofdstuk komt een sleutelwerk, bv. Woordbreuk der Beelden (Ceci n’est pas une pipe), uitgebreid aan bod. Telkens wordt de intellectuele en historische context geschetst die leidde tot het ontstaan van dit werk alsook de hieraan gerelateerde schilderijen en tekeningen. 

> Klik hier voor meer info en om te bestellen.

Antleron

Portretten 2005-2016
close

Portretten 2005-2016

Annie Leibovitz is een van de belangrijkste fotografen van onze tijd. Na de instantklassiekers Annie Leibovitz 1970-1990 en A Photographer's Life 1990-2005 komt ze nu met een overzicht van haar recente werk. Alle groten der aarde passeren de revue - van Donald Trump tot Rihanna. Voor haar lens zijn ze icoon, maar ook mens - dat is haar genie. Samen vormen haar beelden een uniek tijdsbeeld.

> Klik hier voor meer info en om te bestellen.

Antleron

Het landschap van de polyfonisten
close

Het landschap van de polyfonisten

Desprez, Dufay en Lassus zijn maar enkelen van de wereldberoemde polyfonisten die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de evolutie van de meerstemmige muziek in Europa. Opmerkelijk is dat al die componisten en zangers uit het zuiden van Vlaanderen, Henegouwen of Noord-Frankrijk kwamen. Dit boek probeert een antwoord te geven op de vraag welke invloed de landschappelijke omgeving en het culturele decor hebben gehad op de persoonlijke en muzikale evolutie van die polyfonisten. 

> Klik hier voor meer info en om te bestellen.

Antleron


BOEKENTIPS VOOR DE NACHT


Ontdek ze hier

OVER DAVIDSFONDS


Lees meer

KORTING OP AL ONZE ACTIVITEITEN?


Vraag de Davidsfonds cultuurkaart aan

INTERESSE IN ONZE ANDERE ACTIVITEITEN?


Ontdek ze hier!

Ontdek ze hier!

Deel je tips voor boeiende historische verhalen over ‘nieuwe buren’ via #nvdg20

Volg ons